TESTI-SZELLEMI EGÉSZSÉGÜNK

TÁPLÁLTSÁGUNK, ENERGIASZINTÜNK A TUDATOSSÁGUNK MUTATÓJA

A spirituális, az érzelmi, a gondolati és egyéb szellemi táplálékaink mellett rendkívül fontos a teljes egészségünk szempontjából a fizikai testünket további energiával feltöltő fizikai táplálékaink minősége is.

Kedves gyógyulni vágyó, természetes utakra nyitott, tudatos Olvasóm!

Talán meglepődsz, hogy egy pszichiátriai és pszichoterápiás szakorvosi weboldalon a gyógyítási lehetőségek között nem csak lelki eredetű vagy energetikai és spirituális gyógymódokat ajánlok, hanem konkrét táplálkozási, ételkészítési javaslatokkal is élek. 

Lentebb nem egy receptgyűjtemény átadása a célom, csupán ajánlás a jobb és egészségesebb, a teljes élethez, ugyanakkor konkrét, megfogható néhány recepttel is ellátlak. Olyanokkal, amiket én alkottam, vagy kipróbáltam és megtetszett. Olyanokkal, amiket naponta készítek önmagam és a családom számára.
Én most ezekből a gyógyító, energizáló ételekből ebből írok fel neked a gyógyulásodért naponta 3×1-et!

A spirituális, az érzelmi, a gondolati és egyéb szellemi táplálékaink mellett rendkívül fontos a teljes egészségünk szempontjából a fizikai testünket további energiával feltöltő fizikai táplálékaink minősége is. Ezek alkotják együttesen az energiaszintünket, az erőnlétünket, körülbelül egyharmad-kétharmad arányban a nemfizikai táplálékok javára. 

Egyik sem hanyagolható el, mert akkor hiánnyal találjuk magunkat szembe, ami rendellenességekben, betegségben, és egyéb zavarban manifesztálódva mindenképpen arra fog ösztökélni, hogy változtassunk addigi életformánkon.

Valójában nagyon sok féle táplálással -sokszor megrögzöttekkel is- élünk önmagunkkal szemben egész életünk során.

Ezek közé tartozik:

-> A kapcsolati életünk: milyen kapcsolatokkal tápláljuk vagy mérgezzük önmagunkat?

-> Az érzelmi életünk: milyen érzéseket fogadunk be és el? A „megemészthetetleneket” is? Aztán csodálkozunk és nem értjük, hogy később a sok lelki méreg (is) emésztési zavarokat, refluxot, hasmenést, székrekedést, fejfájást, álmatlanságot, lelki eredetű és gyakran fizikai megbetegedéseket is okoz. A felsorolás nem teljes.

-> De ugyanezt tehetik velünk a gondolataink is, amikor a tudati állapotunk kevésbé ébredett volta miatti „robotpilóta üzemmódunk” automataként irányít, amikor válogatás, belső egészséges szűrő és önhatár kijelölés nélkül „befogadunk” számunkra nem önazonos gondolatformákat.

-> Egyre több kutatás igazolja, hogy mindez „vissza felé” is igaz: az elfogyasztott táplálékaink szintén erőteljesen megbetegítőek lehetnek az érzelmi -lelki-gondolkodásbeli (memória is)- hangulati egészségünkre, nem csak az elhízásra vagy egyéb táplálkozásból eredő, manapság már köztudottan ismert testi kórképekre (cukorbetegség, elhízás, alkoholizmus, drogok, magasvérnyomás és így tovább).

Itt az idő egységes, egész rendszerben gondolkodni a saját lényünkről, ami energia természetű és nem elkülöníteni, hogy ez anyag, ez meg gondolat.
Ez a fizikai szememmel látható, ez meg nem (és akkor nincs). A kettő azonos és egy-eredettel bíró!

Csupán a frekvenciája különböző.

Tudni kell, hogy testünkben a bélrendszerben található idegrendszerünk hatalmas kiterjedésű.
Így erőteljesen reagálunk a beleinkben lejátszódó egészségesítő, ugyanakkor a „mérgező”, megbetegítő folyamatokra, magára a mikrobiomra (baktériumok, vírusok, gombák) is.
Az egész emésztő rendszerünkben lezajló folyamatok valójában kapcsolataink egy jelentős része, egyfajta nyelőcső-gyomor-bél kapcsolatok, amik a külvilággal való kapcsolatunkat képezik le, dolgozzák fel. Táplálékainkkal ugyanis egy külvilági eredetű minőséget veszünk magunkhoz táplálás, energia nyerés céljából. A kapcsolat úgy kielégítő, ha minden résztvevő nyer belőle, egymást tápláljuk!

Gyakran azonban megfordul az iránya ennek az energetikai folyamatnak és mi válunk elsődlegesen energiaadójává, táplálójává olyan ágensek (baktériumok, vírusok, gombák), továbbá ennek megfelelően megbetegítő kapcsolatok, érzések, akár gondolatok számára, amik aztán legyengítenek és megbetegítenek minket, mivel energiavesztésbe kerültünk.
Különösen, ha hosszan fennálló külvilág-belvilág energiavesztő kapcsolati folyamatról van szó a belvilágunk, tehát önmagunk rovására.
Már Hippokrates megmondta, hogy „Minden betegség a belekben kezdődik”,

A gyógyítói szemléletem holisztikus, tehát az egész-et, az egész-ségeset tekintem a lehető legteljesebben. Bár a hivatásom a lélekkel gyógyításhoz kapcsolódik, azonban pontosan tudom, hogy ez az egyik „szelete” az egészségünknek, mivel a fizikai testünk élelemmel történő táplálása ugyanolyan fontos „szelet”és tudatosságot kíván tőlünk. Valójában ez nem új keletű.

A táplálkozás és a megbetegedések közötti összefüggést, már i.e. Hippokratész (460-375) is felismerte,
hiszen az ő nevéhez fűződik az ismert mondás is, miszerint 
„amit eszel azzá leszel”.  

Saját életünkre, de ugyanakkor utódaink életének minőségére is alapvető hatást 

gyakorolnak az általunk elfogyasztott táplálékaink, életmódunk is.
Ez a felismerés Ludwig Andreas Feuerbach (1804-1872) nevéhez fűződik:
„Az vagy, amit megeszel” (Radics et al. 2020).

Most arra a folyamatirányra terelem a figyelmet, ahol a fizikai táplálékaink hatnak a pszichés folyamatainkra

Napjaink orvostudományának legújabb kutatásai közül csak néhányat emelek ki:

A kérdésekre a választ összességében a mikrobiom rendszer és a bél-agy tengely között levő kapcsolat vizsgálati eredményei adják.

MI IS AZ A MIKROBIOM?

Az emberi szervezet több baktériumot, vírust és gombát tartalmaz, mint amennyi emberi sejtet. A mikrobiom (normálflóra) az emberi testben egészségesen is megtalálható baktériumok, archeák (ősbaktériumok), vírusok és gombák összessége, amelyekkel szervezetünk sejtjei együtt élnek. 

Becslések szerint minden embernek 10-100 milliárd szimbiotikus mikrobiális sejtje van, ami a saját sejtjeink számának tízszerese. És éppen a mikrobiom befolyásolja az emésztést, az immunrendszert, de a pszichét vagy a bőr állapotát is.

A mikrobiom egy ismertebb alrendszere a bélflóra, azoknak a normálflóra tagoknak az összessége, amelyek többek között az emésztést és egyes vitaminok felhasználását segítik a gyomor-bél rendszerben. 
Azt is kimutatták, hogy bizonyos baktériumoknak a mentális egészség fenntartásában is fontos szerepük lehet.

MIK AZOK A TÁPLÁLKOZÁSI ALAPELVEK, AMIK A MIKROBIOM RENDSZERT EGÉSZSÉGES IRÁNYBA LENDÍTIK?

Mivel a nyugati világ táplálkozási szokásai erőteljesen teret hódítottak, (gyors étkezdék, konzerv vagy félkész termékek, magas glutén- és tehéntej-, illetve cukor- és magas szénhidrát tartalmú ételek, tartósítószereket és egyéb káros adalékokat tartalmazó élelmiszernek nevezett termékek), amik fogyasztásával párhuzamosan a mikrobiom rendszerünk erősen károsodott. 

Ennek helyreállítása a legegyszerűbben az ún. mikrobiom diétával, ebből kifolyólag életmód és tudatosság váltással, gondolkodás és szemléletmód formálással együtt erőteljesen ajánlott kivétel nélkül mindenkinek!
Javaslom ezt megtenni minden kedves olvasómnak, páciensemnek! Miközben a lelki életről sem szabad megfeledkezni!

Akkor is ajánlott, ha jelenleg – még – nem allergiás és nincsenek komoly testi vagy pszichés problémái!

NÉHÁNY FONTOS ALAPELV

Ami kerülendő:

 • Glutén tartalmú lisztek, ételek. A kenyér, a tésztafélék, a burgonya, a rizs, a kukoricaliszt (teljesen el kell hagyni)
 • Tehéntej tartalmú ételek és származékaik. 
 • Cukros ételek, erősen édes gyümölcsök is.
 • Vörös húsok, sertéshús.
 • Olajban sült ételek és a magasan feldolgozott élelmiszerek.
 • Minden, ami vegyszeres, génkezelt, tartósított, hormonkezelt.
 • Alkohol minden fajtája, különösen az égetett szeszek.
 • Drogok minden fajtája.
 • Magas oxálsav tartalmú ételek (rukkola, sóska, spenót, rebarbara, kakaópor, erősre főzött kávé).
 • Emulgeáló szereket tartalmazó ételek (növényi tejek, nyers tojássárgája, tartósítószerek).
 • Erős, csípős ételek.

Ami javasolt, az említett ételek mellőzésén túl a napi 2×30 perc testmozgás, és napi 8 óra alvás. 

Az úgy nevezett étkezési ablak fokozatos bevezetése szintén kívánatos. 
Ez napi 6-8 óra időtartamban történő étkezést jelent, a többi időben regenerálódik, pihen a bélrendszerünk.
Ilyen időtartam lehet például déli 12.00 és este 18.00 óra között.

Néhány recept-ötlet az elinduláshoz

Ha eddig merőben más táplálkozással bírtál, mint a javasolt, legyél türelmes önmagaddal és egyszerre csak egy dolgon kezdjél el változtatni, pl. a kenyér mellőzése. Majd 3 hét múlva vezessél be egy újabb szokást. Így folytasd fokozatosan.

Egyszerű az indulás, ha ráérzel arra, hogy egy vacsora vagy egy ebéd is egy olyan nagy adag vegyes nyers saláta (többféle saláta, zöld fűszerek, hidegen sajtolt olaj, citromlé, valamilyen fehérje tartalmú étel, magvak) ami akár párolt kásával (quinoa, hajdina, köles) együtt egy teljes értékű, tápláló menüt takar.
Ezt fogyasszad naponta! Gyors, könnyű és hamar eredményezhet testsúly korrekciót, felfrissülést.
Erőteljes szándék, tudatos döntés, kitartás elkerülhetetlen az eredményes átálláshoz. 

Jó, ha áttérsz – legalább átmenetileg a vegetáriánus étrendre, ami a főtt, meleg ételeket illeti. Alkalmanként ehetsz halat, fehér húst, tojást is.

A recepteknél csak irányt mutatok, ne várj tőlem dekákat, grammokat az alapanyagokból, mert én sem így készítem az ételt. Lélekből főzök.
Légy intuitív!

Sajttekercs nyers zöldséggel töltve, zöld fűszerekkel ízesítve

Sajttekercs nyers zöldséggel töltve, zöld fűszerekkel ízesítve

Hozzávalók: 

– olvadékony kecskesajt, amit felkockázunk (20 dkg) – nyers felkockázott zöldségek, gyümölcsök (alma, zeller, sárgarépa, cukkini, ami van otthon éppen), bele zöldfűszerek ízlés szerint, sózzuk, borsika fűvel, apróra vágott petrezselyemzölddel, esetleg oregánóval, bazsalikommal, (amit épp találunk) összedolgozzuk. A mennyisége összesen a – sajt súlyának megfelelő legyen vagy annak a másfélszerese – ha gombát is használunk hozzá, azt kissé megpároljuk.

Elkészítés:

Vastag talpú edényben felolvasztjuk a felkockázott kecske sajtot, majd a masszát egy deszkán vagy a pulton sodrófával vékonyra és téglalap alakúra nyújtjuk.

A téglalap közepére, hosszában halmozzuk a zöldségeket, majd óvatosan feltekerjük a sajtot és alufóliába vagy sütőpapírba hengerítjük. Hűtő szekrénybe tesszük 1-2 órára, hogy összeérjen. Szeleteljük és nagy adag salátával fogyasztjuk.

Mutatós és nagyon kellemes ízű feltét ünnepi alkalmakra.
A családunk kedvence.

Nyers zöldségekkel töltött édesburgonya párolt zöld spárgával

Nyers zöldségekkel töltött édesburgonya párolt zöld spárgával

Ez a fogás is átmenet a hőkezelt és a nyers ételek között. Tartalmaz ilyet is, olyat is. Talán ezek a fogások a legalkalmasabbak a nyers vegetáriánus menük könnyebb megszeretése felé.

Hozzávalók 4 főre: 

– édesburgonya 2-3 db vagy 1 sütőtök
– 2 db cukkini
– bazsalikom (nagy csokor)
– snidling (nagy csokor)
– fokhagyma (ízlés szerint)
– só ízlés szerint
– 1 dl olíva olaj
– kecskesajt (elhagyható)

Elkészítése:

Az édesburgonyákat meghámozzuk, elfelezzük, mérettől függően el is negyedeljük, kiolajozott tepsibe tesszük. Rövid ideig sütjük 180 C-on, mivel gyorsan megpuhul. Amennyiben sütőtökkel dolgozunk, akkor a töltésre alkalmas méretű sütőtököt kibelezzük, majd 180 C-on megsütjük az édesburgonya elkészítéséhez hasonlóan előzőleg úgy, hogy a héja rajta maradjon a „csónakoknak”. Ha kész, kivesszük a sütőből, majd ezt követően a „csónakok” belsejét kikenjük fűszeres olíva olajjal, amibe belekeverjük a zúzott fokhagymát és a felaprított bazsalikom felét, sót. Állni hagyjuk. Ha marad a fűszeres olajból, akkor azt a következő töltelékbe tesszük.

Töltelék:

Egy édesburgonyát nyersen meghámozunk, felkockázunk kb. 1×1 cm-es darabokra és egy tálba tesszük. Ugyanígy, ha sütőtökkel dolgozunk édesburgonya helyett, akkor az előzőleg megtisztított sütőtökből is félre teszünk 1-2 kisebb meghámozott darabot nyersen és felkockázzuk hasonló méretűre.

A 2 db nyers cukkinit is felkockázzuk 1×1 cm-es darabokra és az édesburgonya/ sütőtök nyers kockák közé keverjük. Kevés olíva olajjal, sóval ízlés szerint, aprított snidlinggel és az aprított bazsalikom maradék felével összekeverjük a nyers zöldségkockákat, majd ezt a nyers zöldségtölteléket a megsült, előzőleg fűszeres olajjal kikent csónakokba halmozzuk. Ha szeretnénk, kevés kecskesajtot reszelünk rá és rövid időre, amíg a kecskesajt ráolvad, visszatesszük a forró sütőbe. Így a nyers zöldségek vitamintartalma és rostanyaga is ép marad, az étel azonban meleggé válik.

A spárgát meghámozzuk és fedő alatt kevés olajon megpároljuk félig.

A kész csónakok mellé tálaljuk.

Isteni finom eledel!

Zöldséges párolt köles nyers zöldségekkel

Zöldséges párolt köles nyers zöldségekkel

A köles egy jól használható kiindulási alapanyag, mivel nincs jellegzetes íze. Így sokféle módon fűszerezhető, párosítható mind nyers, mind főtt zöldségekkel, akár gyümölcsökkel is.

Édes és sós ételek egyaránt készíthetők belőle.

Egy sós variációban adjunk hozzá lencsét, sárgarépát vagy cukkinit, esetleg borsót vagy zöldbabot, kevés hidegen sajtolt olíva olajat és kedvünkre fűszerezzük. A zöldbabot és a lencsét vagy a babot mindenképpen pároljuk illetve főzzük meg előzőleg! A többi zöldség esetében nyugodtan próbálkozzunk nyers aprított variációkkal! Akár vegyíthetjük is pl. a főtt babot/lencsét nyers apró kockákra vágott cukkinivel, sárgarépával vagy petrezselyem gyökérrel és így tálaljuk a köles köret mellé.

Megjegyzés: a babot és a lencsét 24 órára, de legalább egy éjszakára be kell előzőleg áztatni!

Ugyanígy kölessel készített rakott zöldbabot vagy bármi más zöldséges rakottast is kipróbálhatunk. A fantáziánknak nincs határa!

Kísérletezzünk és élvezzük az új ízeket!

Hozzávalók 4 főre: 

– 1 csésze köles
– 2-3 csésze tisztított víz, (attól függően, hogy krémesebbre, vagy „gurulósabbra” szeretnénk-e elkészíteni?)
– só
– fűszer/-ek (pl. kardamom, bazsalikom, majoranna)
– olíva olaj
– zöldségféle/-félék

Elkészítés:

A kölest többször átöblítjük, majd 2-3x-os mennyiségű vízzel feltesszük főni. Adunk hozzá 3 ek olíva olajat, kevés sót és a kiválasztott fűszereket. A zöldséget ráérünk akkor hozzáadni nyersen, apróra vagdalva, amikor a köles már megpuhult. Tálaláskor adhatunk mellé halat, nagy tányér salátát, vagy ehetjük magában is.

Könnyű és egészséges.

Sajttal töltött szerecsendiós fűszeres körte (édesség)

Sajttal töltött szerecsendiós fűszeres körte (édesség)

Hozzávalók 4 főre: 

Ez a recept a családom egyik nagy kedvence. Pillanatok alatt fogy el.

Azért nagyszerű, mert gyakorlatilag télen-nyáron elkészíthető és hidegen- melegen is finom. Nincs ellenvetés, hogy miért nem próbálod ki. 😀

Hozzávalók 4 főre:

– 6 db lédús, zamatos körte
– 20-25 dkg vegyes fűszerezésű, többféle kecskesajt, lehetőleg füstölt is legyen közte
– fél szerecsendió
– 1 db tojás
– 1 ek. olívaolaj a tűzállótál kikenéséhez
– 1 ágacska borsikafű

Elkészítés:

A körtéket megmossuk, félbevágjuk, kibelezzük és a kiolajozott tűzálló jénai edénybe vagy tepsibe helyezzük egymás mellé sorba.

A sajtokat felkockázzuk apróra.

A körték belét magostul, magházastul összekockázzuk (nagyon sok értékes hatóanyagot tartalmaz, nem dobjuk ki!), majd enyhén megsózzuk, ráreszelünk egy fél szerecsendiót, és az apróra vágott borsikafüvet is rászórjuk. A felkockázott sajtokat a körték beléhez adjuk, majd egy egész tojást ütünk rá és jól összekeverjük.

A szerecsendiós masszát a körték belsejébe halmozzuk és előmelegített 160 C-os sütőbe tesszük 10 percre, amíg a sajt megolvad, illetve a tojás megsül.

Ha már nyersen is elfogadjuk az ételt, akkor tojás nélkül készítjük el a sajtos tölteléket és visszatöltjük nyersen a kibelezett körtékbe. Kicsit állni hagyjuk és friss sajtos-gyümölcsös csemegeként fogyasztjuk el. Így nyerünk belőle a legtöbbet!

Nagyon finom!

Paradicsomos, kapros töltött patisszon vagy töltött cukkini

Paradicsomos, kapros töltött patisszon vagy töltött cukkini

Hozzávalók 4 főre: 

– 2 db nagyobb cukkini vagy 2 db patisszon
– 4 db paradicsom
– 10 dkg kecskesajt
– 3 kanál oliva olaj
– 1 nagy csokor kapor
– só ízlés szerint

Elkészítés:

A cukkíniket/patisszonokat megmossuk, félbevágjuk, kiszedjük a belsejét. Ez utóbbit egy vágódeszkán felaprítjuk.

Egy tálban összekeverjük a 2 ek. olíva olajat, az apróra vágott kaprot és sót ízlés szerint.

A cukkinik/patisszonok belsejét a kapros, olajos kencével bekenjük és 160 C-ra előmelegített sütőbe tesszük 8-10 percre.

A paradicsomokat leforrázzuk, a héjukat lehúzzuk, szintén felkockázzuk.

Egy lábasba beletesszük a maradék 1 ek. olíva olajat, rádobjuk a felkockázott zsenge cukkini vagy patisszon belet, a felkockázott paradicsomokat és összerottyantjuk, majd a cukkinik/patisszonok belsejébe halmozzuk. Ha már nyersebb változatot is elfogadunk, akkor nem kell összerottyantani, csupán belehalmozni a zöldségkeveréket a cukkinik, illetve patisszonok üregébe. Kecskesajtot reszelünk rá és rövid időre, amíg a sajt ráolvad, visszatesszük a forró sütőbe pár percre.

Nagy mennyiségű salátával tálaljuk, amire szezám magot és ciha magot szórunk.

Könnyű nyári ebéd.Kecskesajtos, diós, gránátalmás cukkini tekercs citromos saláta ágyon

Kecskesajtos, diós, gránátalmás cukkini tekercs citromos saláta ágyon

Hozzávalók 4 főre:: 

– 20 dkg kecskesajt, ha füstölt, akkor még jobb
– 2 db cukkini
– 1 gránátalma
– 20 dkg darált dió
– só ízlés szerint
– 3 ek olíva olaj
– 1 fej zöldsaláta

Elkészítés:

A cukkiniket hosszában kb. 3-4 mm-es vékony szeletekre szeleteljük és enyhén besózzuk, majd félretesszük, állni hagyjuk.

A kecskesajtot nagyon vékonyan felszeleteljük úgy, hogy a szélessége nagyjából a cukkini szeletek szélességével legyen azonos.

A diót megdaráljuk és egy nagy lapos tányérba tesszük, itt fogjuk beforgatni dióba a cukkini szeleteket.

A gránátalmát kimagozzuk és a magokat egy kis tálba tesszük.

A fejes salátát leveleire szedjük, megmossuk.

A sóban levet eresztett cukkíniket konyhai papírtörlőn leitatjuk, mindkét oldalukat dióba hempergetjük, a belesébe kecskesajt szeletet teszünk, az egészet felhengerítjük, ha kell hústűvel vagy fogvájóval rögzítjük és „állva” egy olajjal kikent tűzálló tálba tesszük.

Amikor a cukkini tekercsekkel már elkészültünk, előmelegített (170 C) forró sütőbe tesszük 7-8 percre, amíg a sajt megolvad. A tetejüket a maradék olíva olajjal meglocsoljuk.

Közben a tányérokon saláta levelekkel megágyazunk, a maradék salátát felaprítjuk, citromlével meglocsoljuk, némi gránátalma maggal szórjuk. A tányérokon a saláta levelekre a kész cukkini tekercseket tálaljuk, gránátalma magokkal bőségesen meghintjük, mellé citromleves salátát halmozunk.

Isteni!

Párolt gombaragu hajdina körettel

Párolt gombaragu hajdina körettel

Hozzávalók: 

A hajdina, a köles, a quinoa nem tartalmaz glutént, ezért bátran használható az arra érzékenyeknek is. A hajdina íze erőteljesebb, míg a másik kettőé semleges. Így a hajdina elég megosztó eledel lehet, bár az Őrségben, ahol élünk, igen közkedvelt és nagyon egészséges. A rutén tartalma segíti az érfalak rugalmasságát megőrizni.

Érdemes ezeket a magokat 24 órára beáztatni a felhasználás előtt, mivel így a csírázási folyamatok elindulnak bennük és értékesebb, gazdagabb, könnyebben emészthető táplálékot nyerünk belőlük.

A hajdina erőteljes ízét azzal tompíthatjuk, ha előzőleg leforrázzuk, egy pár percre állni hagyjuk és leöntjük ezt a forrázatot róla.

Egyebekben ugyanúgy folytatjuk az elkészítését, mint ahogy alább írom.

Hozzávalók: 4 főre:

– 1 csésze hajdina
– 2 ek olíva olaj
– só ízlés szerint
– fél kg gomba (erdei a legfinomabb)
– 1-2 fej hagyma mérettől és ízléstől függően
– 1-2 paradicsom
– 1 gerezd fokhagyma
– fűszerezéshez kakukkfű, friss bazsalikom, esetleg petrezselyemzöld, kisebb csokor zöld oregánó (szárított is jó).

Gombaragu elkészítése

A gombát megtisztítjuk, szeleteljük, a paradicsomot megmossuk, négybe vágjuk és a gomba közé keverjük, az egészet olajon megpároljuk fedő alatt a felkockázott hagymával együtt. Félig készen hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Amikor roppanósra megpuhult a gomba, sózzuk és az apróra vágott zöld fűszereket belekeverjük. Félretesszük, állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Hajdinakása elkészítése

A beáztatott hajdinát megmossuk és 1 kanál olíva olajjal másfélszeres mennyiségű vízzel fedő alatt puhára pároljuk, ha elkészült, ízlés szerint sózzuk. Hamar megpuhul. Köretként fogyasztjuk a gombaragu vagy bármely más zöldséges étel mellé, akár nyers saláta közé keverten is. A gombaragu és a hajdina köret mellé egy nagy tányér saláta illik.

Egészséges és tápláló.

Nyers zöld turmix ital

Nyers zöld turmix ital

Hozzávalók: 

– zöld saláta vagy egyéb zöld levél féle vagy uborka, cukkini,
– ha vadon termő zöldet gyűjtesz (tyúkhúr, pitypanglevél, galaj, porcsin, stb.), akkor azokat felhasználás előtt 15-30 percre szódabikarbónás vízbe áztasd be a rovaroktól és egyéb petéktől való megtisztítás miatt. 2 l vízbe 1-2 ek. étkezési szódabikarbónát tegyél. Áztatás után a zöldséget bő vízzel mosd le.
– 1-2 alma vagy egyéb idény gyümölcs, esetleg cékla, zeller gumó.
– tisztított víz

A hozzávalókat összeturmixoljuk, poharakba töltjük. Egy kicsit pihentetjük. A maradék 1 napig eláll a hűtőszekrényben. Reggel érdemes ilyen itallal kezdeni a napot.

Energiával lát el.

Zöld pesztók

Zöld pesztók

Hozzávalók: 

Alapjában bármilyen zöldséget, zöldségféléket összeturmixolhatsz hidegen sajtolt olajjal, zöld fűszerrel, esetleg magokkal, kevés sóval.
Most egy Nyers Medvehagyma pesztó elkészítésére inspirállak.

Hozzávalók:

– friss, nagyobb adag megmosott medvehagyma levél lecsepegtetve
– 3-4 ek. (evőkanál) hidegen sajtolt olíva olaj egy-egy turmix töltethez
– só ízlés szerint
– előre megőrölt napraforgó magból 1-2 ek.

Összeturmixoljuk a hozzávalókat és csírátlanított kis méretű üvegekbe töltjük. A tetejére még olíva olajat öntünk, hogy az egészet bőven elfedje, így az oxigéntől elzártan tartjuk a továbbiakban. Lefedjük, sötét, hűvös helyen tároljuk. Hosszan eláll. Erőteljesen gyógyít: gyulladáscsökkentő, baktérium- és vírusölő hatással bíró étel.

Grillezett zöldségek

Grillezett zöldségek

Hozzávalók: 

Bár elsődlegesen nem az olajon sütés a cél a zöldségek fogyasztásánál, azonban a grillezést szabad tűzön mindenképpen megéri kipróbálni. Ekkor ugyanis egy gyors kérgezés történik a zöldségek külső felületén, miközben belül nyers és roppanós marad. Az íze fenséges. Zöld fűszerekkel, friss hagymával, vagy fokhagymával is lehet kisérletezni. Lehet próbálgatni, kinek milyen zöldség, milyen fűszerezés válik be.

Finom!

Raclette zöldségekkel

Raclette zöldségekkel

Hozzávalók: 

A lényeg, hogy sokféle zöldséget, gyümölcsöt használj a grillezéshez, hidegen sajtolt olíva olajjal, zöld fűszerekkel (pl. rozmaring ág) és ne tehéntejből készült sajtot, hanem például kecske sajtokat. Vidám esti beszélgetésekhez, társasági együttlétekhez ajánlott.

Félig nyers zöldségleves

Félig nyers zöldségleves

Hozzávalók: 

Bármilyen zöldséget, vagy zöldség kombinációt választhatsz, a lényeg, hogy a megtisztított zöldségmennyiség kisebb részét megfőzzük hagyományosan, majd a nyers zöldségeket össze turmixoljuk a meleg levessel, vagy bele aprítjuk őket az előzőleg összeturmixolt, sózott, fűszerezett, olíva olajjal elkészített meleg levesbe. Így egyszerre ehetsz meleg, főtt ételt és nyerset is. Sokkal könnyebben elfogadható így a nyers zöldség nagyobb mennyiségben való fogyasztása. Lehet levesbetét nélkül is, vagy keverhetsz bele betétként párolt hajdinát, kölest vagy quinoát. Frissít, egészségessé varázsol.

Qinoás kicseri zöld salátával

Qinoás kicseri zöld salátával

Hozzávalók: 

– nagy adag vegyes nyers saláta, amibe tehetsz zöldségféléket aprítva, pl. sárgarépa, cékla, karfiol, karalábé, káposzta, uborka és 
– többféle salátafélét (fejes, jég-, madár-, endívia), 
– zöld fűszereket (bazsalikom, snidling, majoranna, kapor, oregáno), 
– hidegen sajtolt olajat, 
– citromlevet, alma ecetet,
– valamilyen fehérje tartalmú ételt pl. főtt csicseri borsót vagy gombát, tojást, 
– magvakat (szezám, chia, napraforgó, dió, mandula), 
– ha tartalmasabb ételnek szánod, akkor párolt kásával (quinoa, hajdina, köles) dúsítsd.

Frissítő, gyógyító, életerővel ellátó eledel.

Nyers saláta csírával

Nyers saláta csírával

Hozzávalók: 

– nagy adag vegyes nyers saláta, amibe tehetsz zöldségféléket aprítva, pl. sárgarépa, cékla, karfiol, karalábé, káposzta, uborka és 
– többféle salátafélét (fejes, jég-, madár-, endívia), 
– zöld fűszereket (bazsalikom, snidling, majoranna, kapor, oregáno), 
– hidegen sajtolt olajat, 
– citromlevet, alma ecetet,
– valamilyen fehérje tartalmú ételt pl. főtt csicseri borsót vagy gombát, tojást, 
– magvakat (szezám, chia, napraforgó, dió, mandula), 
– ha tartalmasabb ételnek szánod, akkor párolt kásával (quinoa, hajdina, köles) dúsítsd.

Frissítő, gyógyító, életerővel ellátó eledel.